Elke dag een kater, hoe zou dat voelen?
Ken je dat gevoel de volgende ochtend na een avond drinken met vrienden? Ik zal er geen doekjes omheen toveren, maar die dag erna ben ik minder creatief, heb ik minder kracht voor mijn training en kan ik ook minder genieten van de zonsondergang en de vogeltjes die aan het fluiten zijn.
Hoe is dit voor jou en heb je nog veel van dit soort avonden? Als dit een wekelijkse routine wordt kan het destructieve vormen aannemen en een cirkel creëren waar productiviteit en het gevoel van eigenwaarde steeds minder aanwezig zijn.
De ik heb gedronken en ben de volgende dag minder aanwezig routine is voor velen een bekende, er zijn echter nog andere dagelijkse routines die je weerhouden van eindeloze energie. Wat nu als de hele week is ingericht als een destructieve vicieuze cirkel die je meer energie kost dan dat het je oplevert? Dat je eigenlijk elke dag met een kater rondloopt zonder je volle potentie te benutten.
De gewoontes die dit veroorzaken kunnen zo diep ingeslepen zijn dat men ondertussen niet beter weet dan elke dag met een kater te leven. Tot nu, want je mag er bij stilstaan of dit ook voor jou zo is. Hoe kun je dit uitvogelen? Het begint met kleine veranderingen in je dagelijkse gewoontes te implementeren om het effect te gaan ervaren wat deze met je energie doen.
Gewoontes veranderen als disciplinair spel
Het is een spel doordat je elke keer als je een oude gewoonte uitvoert jezelf bewust bent dat dit gebeurt en het de volgende keer vervangt met een positieve gewoonte. Stel je voor dat je wakker wordt en meteen je telefoon aanzet en in de digitale wereld duikt.
Dit is een gewoonte die een cirkel op gang zet voor de rest van de dag. Je begint namelijk digitaal, zonder bewust te zijn hoe je hebt geslapen of je voor te stellen hoe leuk de aankomende dag gaat worden.
Je geeft direct je bewustzijn uit handen en start je dag niet met iets waar je power van krijgt. Zo stapelen de gewoontes die energie kosten zich gedurende de dag op, met als gevolg dat tegen het einde van de dag de stapel zo groot is geworden dat de batterij van jou leeg is.
Start de dag met een ochtendritueel
Je kunt het zo gek niet bedenken. Door bijvoorbeeld de dag te beginnen met het strijken van je sokken, je kop uit het raam te steken of meteen een paar push-ups te doen. Wat ik heb gemerkt, is dat de ochtend gebruiken om je hersenen te prikkelen en je lichaam aan te zetten een grote meerwaarde heeft voor de rest van de dag.
Een goed begin is het halve werk. Het belangrijkste om een prettig ochtend ritueel te kunnen hebben is tijd, tijd om wakker te worden en tijd om je ritueel uit te kunnen voeren. De snooze is verleidelijk en voelt misschien als iets wat je nodig denkt te hebben maar deze intieme relatie mag je verbreken.
Het vertelt je voorzichtig iets over dat je voeding van de voorgaande dag meer energie heeft gekost dan opgeleverd en natuurlijk, dat je niet voldoende hebt geslapen.
Voor mezelf werkt het goed om ongeveer anderhalf uur eerder op te staan voordat je de voordeur achter je dicht wilt trekken. Zo is er genoeg tijd om positief wakker te worden, een paar pagina’s te lezen, te mediteren en onder de douche te stappen. Dat is mijn basis ritueel dat ik verder aanvul met of een wandeling, buiten sporten, stretchen.
Afhankelijk van of je graag in de ochtend ontbijt of liever vast kun je dit in je ritueel inbouwen, het liefst na het douche. Na nu jaren in de ochtend te vasten bestaat mijn ontbijt uit thee en water, eventueel soms met een uitgeknepen halve citroen (wel met een rietje drinken).
Dit heeft voor mij samen met een passend eetpatroon ervoor gezorgd dat de ochtend het meest waardevolle deel van mijn dag is, waar creativiteit en productiviteit door het dak heen kunnen schieten. Er zijn veel kansen om je ochtend op het juiste energieke been te starten, durf vooral te ontdekken wat voor jou werkt zonder scherm tijd.
Wat gebeurt er met je energie na de lunch?
Vaak resulteert de lunch in een vrije val van energie, dit is meteen het teken van je lichaam dat je uit de bocht vliegt met je voeding. Het zou onwijs makkelijk zijn als een voedzame lunch bestaat uit een aantal bammetjes met wat kaas en wie weet ergens een tomaat. Het is ontzettend gaaf om te zien wat er gebeurt als mensen besluiten om dit te vervangen met echte maaltijden.
Zodat ik zelf juist energie krijg om de middag nog te werken of leuke dingen te doen bestaat de lunch uit veel groenten, een goede bron (plantaardige) proteïne (zoals eieren, plantbased burgers, tempeh, kip, vis, noten & zaden, peulvruchten) met soms nog iets van havermout met kaneel of cacao en plantaardige melk. Juist door het vasten ben ik nog beter gaan opletten op dat wat ik eet, ook daadwerkelijk energie geeft en mij niet direct daarna plat legt.
Wat onwijs veel tijd en hersengekraak bespaart, is om ’s avonds altijd voor een extra persoon te koken. Dit extraatje gebruik ik dan de volgende dag als lunch. Het is dan alleen nog de uitdaging om een voedzaam tussendoortje te pakken te krijgen, mits de lunch niet voldoende was.
Dat kan ook makkelijk worden gemaakt door op zondag een hele batch muesli repen of bananen cake te maken (recepten zonder suiker!). Wil je hiervoor de recepten ontvangen? Stuur me dan hier een mailtje.
Nog een gouden tip waar je vertering blij van wordt, is om het moment waarop je luncht een momentje echt voor het eten van je maaltijd in te richten. Het wordt dan een ritueel om de batterij bewust op te laden met de juiste energie.
Om dat opladen ook goed te laten gebeuren helpt het enorm om relaxed te zijn, rustig te kauwen, te proeven en telefoon/werk te laten liggen tot je klaar bent met eten.
Wat je eet is belangrijk en het is evengoed belangrijk om stil te staan bij je lichaam en ook het eetmoment in te richten op goed verteren. Als je gaat zwemmen trek je liever ook geen spijkerbroek aan, maar eerder een strakke speedo om door het water te schieten.
In de avond bankhangen of een kussen gevecht?
Heb je genoeg kussens in huis? Anders heb je vast de energie om na het werk nog naar een winkel te schieten. Zit je dag er einde van de middag al op of begint de lol vanavond nog? Als je weinig energie over hebt van een lange werkdag dan gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar een snelle maaltijd, de bank met tv en wie weet nog een afzakkertje.
Normaal probeer ik een bewegingssessie in de ochtend te doen, anders verplaatst zich dit naar direct aan het einde van een werkdag. Het heeft de voorkeur om voor het avondeten dan nog te sporten op een zo leeg mogelijke maag. Het is veel aangenamer sporten met een lichaam dat niet tegelijkertijd nog aan het verteren is en zo trigger ik ook mijn cellen om zelf op zoek te gaan naar brandstof. Wanneer jij het gevoel van trekt steeds beantwoordt met eten, worden je cellen alsmaar luier. Waardoor je cellen moeilijker zelf opzoek gaan naar energie, door bijvoorbeeld vet te verbranden.
Dan heb ik vaak in de middag rond 15.00 uur nog een tussendoortje gegeten, zoals een paar noten, hüttenkäse, zelfgemaakte repen, cacao, fruit en een shake of vis. Richting de avond wil ik je verklappen dat er altijd gekookt wordt, tenzij er bewust ergens buiten de deur wordt gegeten.
Koken is namelijk ontspanning, zo ben ik bezig met wat er op mijn bord beland en of dit bijdraagt aan eindeloze energie. Om ook voor de volgende dag energie te hebben kook ik altijd voor een persoon extra. Dit gaat dan de volgende dag in een bakje mee op reis.
Na het eten is er nog tijd voor creativiteit door gitaar te spelen, soms nog wat te schrijven, te lezen, vrienden te bezoeken, te wandelen, zwemmen, fietsen, plekken te bezoeken of gesprekken over het leven te voeren. Er zijn ook avonden dat er een serie of film wordt gekeken maar door de bovengenoemde mogelijkheden heb ik hier steeds minder behoefte aan. Zo wordt de avond nog benut om echt een toevoeging te zijn en kan de dag ook goed verteerd worden.
* Rond 22.00 uur is het tijd om te beginnen met de voorbereidingen van een goede nachtrust. Wist je dat je tijdens het diepe slapen ook je meeste vet verbrand? Een goede nachtrust is nog belangrijker dan een goede work-out, om te herstellen, je dag te verteren en nog veel meer. Je kan het raden want er bestaan avond rituelen die je onwijs kunnen helpen om beter en dieper te slapen. Dit zijn een paar tips:
* Eten tot 20.00 uur, hierna begint je spijsvertering langzamer te werken en je lichaam zich echt voor te bereiden op de nacht. Als je na dit tijdstip nog groots gaat eten, wordt dit veel moeilijker verteerd en eerder opgeslagen als vet.
* Voor het slapen nog een half uurtje iets ontspannend zoals een roman lezen. Informatieve boeken en studies plan je liever bij het ochtend ritueel.
* Koffie in de avond vervangen met een kop kruiden thee, zoals kamille, hop, lavendel, valeriaan. De cafeïne in koffie geeft het lichaam een kick. Of je nu wel of niet kan slapen ht heeft een effect op je hormoonbalans en ook op hoe je de volgende dag wakker wordt – zin in koffie?
* De dag van je afdouchen en jezelf reinigen voor je naar bed gaat – wierook werkt ook erg ontspannend.
* Je telefoon, laptop, tablet, tv, bouwlampen en vel blauw licht wil je minimaal anderhalf uur voor je naar bed gaat vervangen met iets niet digitaals. Denk aan een boek of muziek maken en dan bij kaars- of warmlicht
* Na het eten nog een rondje wandelen en een frisse neus scoren. Dit ondersteunt je lichaam om de dag beter te verwerken en stress van je af te laten glijden.
Dan is het tijd om nog een slaap lekker liedje aan je partner of jezelf te zingen en de dag dankbaar voor alle uitdagingen af te sluiten. Morgen wordt weer een feest! Heb je na het lezen nog vragen dan ben je welkom om contact op te nemen.