Gezond met Plezier

De rol van voeding tijdens het vasten – Wat wel en niet te eten.

Vasten kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste voeding. Ik snap je verwarring, want ik heb er zelf ook mee geworsteld en geleerd dat vasten niet simpelweg neerkomt op ‘niet eten’.

Door intensief onderzoek en persoonlijke ervaring, heb ik ontdekt hoe je voeding tijdens het vasten optimaal kunt benutten. Deze blog gidst je door de do’s en don’ts van vasten – voor een effectieve, verantwoorde en smaakvolle ervaring.

Bereid je voor op een reis naar een gezonder jij!

Samenvatting

 • Vasten is een voedingsmethode waarbij je afwisselt tussen periodes van niet eten en eetmomenten, en het heeft verschillende kenmerken en voordelen.
 • Tijdens het vasten is het belangrijk om regelmatige maaltijden te eten, vezelrijke voedingsmiddelen te kiezen en voldoende water te drinken.
 • Bij de 5/2-methode eet je normaal gesproken vijf dagen per week en beperk je jezelf tot 500-600 calorieën op twee andere dagen. Bij de 16-8 variant vast je 16 uur per dag en eet je gedurende een periode van 8 uur.
 • Het 16/8 vastendieet kan helpen bij gewichtsverlies, het herstel van cellen en genen, het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen, het verminderen van de kans op diabetes type 2, het verhogen van energie en productiviteit, en het verbeteren van de hormoonhuishouding.

Gratis kennismaking voor al je gezondheid vragen!

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent fasting is een voedingsmethode waarbij je afwisselt tussen periodes van vasten en eetmomenten, en het heeft verschillende kenmerken en voordelen.

Omschrijving/kenmerken

Intermittent fasting is een voedingswijze. Je eet en drinkt niet voor bepaalde uren. Dit heet de vastenperiode. Dan eet je weer voor een aantal uren. Dit zijn je eetmomenten. Je doet het af en aan, vandaar dat het “intermittent” heet.

Dit betekent “met tussenpozen”. Het gaat niet om wát je eet, maar wanneer je eet. Het helpt de bloedsuikerspiegel reguleren. Het kan schommelingen in de bloedsuikerspiegel minder maken.

Soms drinken mensen bouillon in de uurvastenperiode. Andere mensen eten helemaal niets. Elke periode kies je zelf uit en geef je zelf invulling. Doordat er zoveel opties zijn kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Lees de blog verder voor meer tips.

Waarom kiezen voor intermittent fasting?

Ik kies voor intermittent fasting omdat het een effectieve en flexibele manier is om mijn eetgewoonten te reguleren. Door periodiek te vasten, kan ik mijn bloedsuikerspiegel stabiliseren en schommelingen voorkomen. Ook geniet ik van meer energie en helderheid gedurende de dag.

Bovendien helpt het me om mijn gewicht stabiel te houden, meer spieren te groeien en mijn energieniveau te verhogen. Het mooie aan intermittent fasting is dat er verschillende opties zijn, zoals de 5/2-methode waarbij je twee dagen per week vast en de 16-8 variant waarbij je dagelijks een bepaald aantal uren niet eet.

Met behulp van recepten specifiek voor deze schema’s, kan ik gezonde maaltijden bereiden en genieten van de vele voordelen die intermittent fasting biedt.

Aandachtspunten

 • Regelmatige maaltijden zijn belangrijk tijdens het vasten om je energie op peil te houden.
 • Let op je bloedsuikerspiegel en vermijd grote schommelingen door vezelrijke voedingsmiddelen te eten.
 • Bouillon kan helpen om tekort aan water en mineralen tijdens het vasten aan te vullen.
 • Pas je eetmoment aan je dagelijkse activiteiten en levensstijl aan.
 • Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken.

Wat Mag Je Precies Eten Tijdens Het Faste-Schema?

Tijdens het faste-schema kun je verschillende dingen eten, afhankelijk van welke intermittent fasting methode je volgt. Bij de 5/2-methode eet je normaal gedurende 5 dagen en beperk je jezelf tot 500-600 calorieën of geen calorieën op de andere 2 dagen.

Bij de 16-8 variant eet je gedurende een periode van 8 uur en vast je de overige 16 uur. Er zijn tal van recepten beschikbaar die passen bij deze schema’s.

De 5/2-methode

Met de 5/2-methode eet je normaal gesproken gedurende vijf dagen in de week en vast je op twee niet-aaneengesloten dagen. Tijdens de vastendagen mag je maximaal 500 à 600 calorieën consumeren of helemaal geen calorieën.

Op de andere dagen kun je gewoon eten zoals je normaal doet, drie maaltijden per dag. Het idee achter deze methode is dat het vasten op bepaalde dagen helpt bij het verminderen van calorie-inname en gewichtsverlies bevordert.

Het is belangrijk om gezonde voedingsmiddelen te kiezen tijdens de eetdagen en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

De 16-8 variant

Het 16/8 vastendieet is een populaire variant van intermittent fasting. Bij deze methode vast je gedurende 16 uur en heb je een eetperiode van 8 uur. Tijdens de vastenperiode mag je alleen water, thee en koffie zonder melk of suiker drinken.

Je kunt ook als je net start met vasten bouillon nemen om eventuele hongergevoelens tegen te gaan. In de eetperiode kun je normale maaltijden eten, maar het is belangrijk om gezonde voeding te kiezen die je lichaam de nodige voedingsstoffen geeft.

Het 16/8 vastendieet kan helpen bij het afvallen, het verbeteren van de hormoonhuishouding en het verhogen van de energie en productiviteit. Het is een flexibele en haalbare manier van vasten die voor veel mensen goed werkt.

Recepten voor 5/2 en 16/8

Hier zijn enkele recepten die je kunt proberen tijdens het 5/2 en 16/8 vastendieet:

 • Voor de 5/2-methode:
 1. Geroosterde groentesoep: Snijd verschillende groenten zoals wortels, paprika’s en courgettes in stukjes. Rooster ze in de oven tot ze zacht zijn. Voeg bouillon toe en pureer tot een gladde soep.
 2. Quinoasalade met kip: Kook quinoa volgens de instructies op de verpakking. Bak stukjes kipfilet in een pan met olijfolie. Meng de gekookte quinoa met cherrytomaten, komkommers, feta kaas en gegrilde kip.
 • Voor de 16-8 variant:
 1. Havermoutpap met bessen: Kook havermout met amandelmelk (suikervrij) tot het dik is geworden. Voeg bosbessen, aardbeien of ander fruit toe voor extra smaak en voedingsstoffen.
 2. Gegrilde zalm met groenten: Marineer zalmfilets in citroensap, knoflook en kruiden naar keuze. Grill de zalm samen met groenten zoals asperges, broccoli en paprika’s.

Voordelen van Het 16/8 Vastendieet

– Met het 16/8 vastendieet kun je gemakkelijk afvallen en buikvet verliezen, lees verder om te ontdekken hoe!

Afvallen & buikvet verlies

Als je wilt afvallen en buikvet wilt verliezen, kan het 16/8 vastendieet een goede keuze zijn. Tijdens de 16 uur vastenperiode eet je niet, maar tijdens de 8 uur eetperiode kun je gezonde maaltijden eten.

Dit dieet helpt je om minder calorieën binnen te krijgen en kan leiden tot gewichtsverlies. Bovendien kan het ook helpen om specifiek buikvet te verminderen. Het is belangrijk om tijdens de eetperiode gezonde voeding te kiezen, zoals groenten, fruit, volle granen en eiwitten.

Zo zorg je ervoor dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Herstel van cellen & genen

Tijdens het 16/8 vastendieet heeft het herstel van cellen en genen een belangrijke rol. Het vasten zorgt ervoor dat het lichaam zich kan focussen op het repareren en vernieuwen van cellen.

Dit kan helpen bij het verminderen van schade aan DNA en de vorming van kankercellen. Daarnaast stimuleert het vasten ook de productie van bepaalde genen die betrokken zijn bij het ontgiften en beschermen van het lichaam.

Hierdoor kan het vastendieet bijdragen aan een gezonder lichaam op cellulair niveau. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat meer onderzoek nodig is om de volledige impact van vasten op het herstel van cellen en genen te begrijpen. Vooral het langdurige vasten (langer dan 24 uur) geeft deze voordelen.

Vermindering oxidatieve stress & ontstekingen

Tijdens het 16/8 vastendieet kan het helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam. Dit komt doordat het vasten helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en schommelingen in de bloedsuikerspiegel beperkt.

Bovendien kan het drinken van bouillon tijdens de vastenperiode ook helpen bij het verminderen van ontstekingen. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan een betere algemene gezondheid en welzijn.

Verminderde kans op diabetes type 2

Tijdens het 16/8 vastendieet is er sprake van een vermindering in de kans op diabetes type 2. Dit komt doordat het vasten helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren en schommelingen te verminderen.

Door het beperken van de eetmomenten en het vasthouden aan een specifiek eetpatroon, kan het lichaam beter omgaan met glucose en insuline. Dit heeft een positief effect op de gevoeligheid voor insuline en helpt het risico op diabetes type 2 te verminderen.

Verhoogde energie & productiviteit

Tijdens het 16/8 vastendieet kun je ervaren dat je meer energie hebt en productiever bent. Doordat je een langere periode niet eet, kan je lichaam efficiënter werken en worden je energiereserves beter benut.

Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van alertheid en concentratie, wat gunstig is voor je productiviteit. Het vermijden van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel helpt ook om je energieniveau stabiel te houden gedurende de dag.

Kortom, het 16/8 vastendieet kan een positieve invloed hebben op je energieniveau en productiviteit.

Verbetering hormoonhuishouding

Een van de voordelen van het 16/8 vastendieet is de verbetering van de hormoonhuishouding. Tijdens het vasten worden er hormonen in ons lichaam gereguleerd, zoals insuline, ghreline en leptine.

Insuline is verantwoordelijk voor het reguleren van onze bloedsuikerspiegel, terwijl ghreline ons hongergevoel reguleert en leptine ons verzadigingsgevoel beïnvloedt. Door regelmatig te vasten, kunnen deze hormonen beter in balans komen, waardoor we ons energieker en evenwichtiger voelen.

Dit kan ook leiden tot een beter gewichtsbeheersing en een verminderde kans op diabetes type 2.

Het 16/8 vastendieet helpt ook bij het verhogen van het groeihormoon (GH) in ons lichaam. GH speelt een belangrijke rol bij spierherstel en vetverbranding. Door een goed gereguleerde hormoonhuishouding kunnen we meer energie hebben en ons fitter voelen tijdens het vasten.

Conclusie

Concluderend is het belangrijk om bewust te zijn van wat je eet tijdens het vasten. Kies voor voedzame en gezonde opties die je bloedsuikerspiegel stabiel houden en schommelingen voorkomen.

Bouillon kan een goede keuze zijn tijdens de vastenperiode. Experimenteer met verschillende intermittent fasting schema’s en luister naar je lichaam om te ontdekken wat het beste werkt voor jou.

Wees geduldig en blijf consistent, en onthoud dat een gezond voedingspatroon essentieel is, zelfs tijdens het vasten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat moet ik wel en niet eten tijdens het vasten?

Tijdens het vasten is het belangrijk om gezonde voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, volkoren granen en eiwitten. Vermijd het eten van bewerkte voedingsmiddelen, suikerrijke snacks en vette maaltijden.

2. Kan ik tijdens het vasten nog steeds water drinken?

Ja, het is belangrijk om tijdens het vasten voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. Je kunt ook andere drankjes zoals thee zonder suiker of zwarte koffie consumeren.

3. Hoe kan voeding een rol spelen tijdens het vasten?

De juiste voeding tijdens het vasten kan helpen om je energieniveaus op peil te houden en je lichaam van essentiële voedingsstoffen te voorzien. Het kan ook helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het ondersteunen van je algehele welzijn.

4. Moet ik speciale supplementen nemen tijdens het vasten?

Het is niet altijd nodig om speciale supplementen te nemen tijdens het vasten, maar sommige mensen kunnen profiteren van aanvullende vitamines of mineralen. Het is belangrijk om met een gezondheidsdeskundige te praten voordat je supplementen inneemt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *