Gezond met Plezier

Wat wil maar niet lukken? Doorbreek patronen!

Wat is het dat je in anderen mensen benijd? Dit kun je ook toepassen voor jezelf in plaats van er tegenop te blijven kijken. Wees niet angstig dat jij iets aan het kopiëren bent, dat kun je namelijk niet.

Hoe goed je ook je best doet, je doet het altijd anders, want jij bent anders. En dat anders mag je juist vieren; leer van anderen door te herkennen wat je zo inspireert.

Emoties in je voordeel gebruiken

Lijden, zielig, medelijden hebben en voelen is allemaal kracht en energie dat omgebogen kan worden. Door de emotie en de energie eronder te voelen, kan je dit omdraaien in kracht, lol en compassie. Zo worden van emoties motivaties en blijven ze niet in het verborgen om ze niet te hoeven voelen.

Groot begint klein

Een grote verandering begint met een doel dat je kunt opdelen in kleine stapjes. Begin met de kleine doelen die je vandaag en morgen kunt bereiken.

Begin net zoals je vroeger begon te leren lopen, zoals je voor het eerst zonder zijwielen mocht fietsen. Toen was het niet erg dat je omviel, niemand nam je dat kwalijk en je stond uiteindelijk altijd weer op voor een tweede poging.

Hoe ouder wij zijn geworden hoe minder we dit principe toepassen en hoe meer we niet meer op onze billen willen vallen. Wij ontwijken het zelfs. Het nieuwe leren heeft dan plaats gemaakt voor comfort, dat een cirkel mag inzetten om vast te roesten en niet meer van het leven te genieten.

Je kunt door bewust te worden van jouw cirkel, deze doorbreken met kleine veranderingen. Wanneer de cirkel doorbroken is, kun je nieuwe veranderingen aan dat kleine begin aanhaken.

Hoe ziet een vicieuze cirkel eruit:

Je komt op een plek waar je hard voor je best hebt gedaan. Nu voelt dit comfortabel en je vindt het zo wel even prima. Je hebt je eerste doel bereikt en geen nieuw doel meer gezet. Je kunt de rekeningen betalen en hebt een gewoonte patroon ontwikkeld dat je veiligheid geeft en zogenaamde stabiliteit.

Dit patroon zorgt er helaas vaak voor dat men op een gegeven moment op de automatische piloot gaat leven. Niet meer zelf gaat nadenken en de uren gewoon wegtikt. Alles is wel prima zo, de dagen zijn volgepland en het woord spontaniteit, ontwikkeling of vernieuwing zijn op de achtergrond weggestopt.

Maar wij mensen zijn niet zo geprogrammeerd en wij voelen binnenin wel de onrust en de ontwikkelingsdrang, die wij dan proberen te stillen met het kopen van een nieuwe duurdere, grotere auto en andere materie. Dus wordt er nog harder gewerkt om meer te kunnen kopen en alsmaar minder aandacht besteed aan de eigen gezondheid.

Dit blijkbaar veilige gedragspatroon zorgt voor zo weinig spanning dat dit dan maar ergens anders vandaan moet komen. Zoals uit suikers, alcohol, drugs, social-media en materialistische dingen. Je wilt toch ergens nog het gevoel hebben dat je leeft. En onder aan de streep is dit zogenaamde veilige en stabiele patroon dus de cirkel die steeds verder begint dicht te slippen.

Veiligheid zit alleen tussen onze oren. Er kan elk moment iets gebeuren om je uit deze droom wakker te schudden, waar je geen controle over hebt. Het kan een crisis zijn, je baan verliezen, of een windstorm die je huis wegblaast.

Dat deze veiligheid niet bestaat maakt het leven juist zo leuk. Het oncomfortabele zorgt namelijk voor vernieuwing en het gevoel van vernieuwing is onbeschrijfelijk. Het is dat gevoel waar alle films en boeken op geïnspireerd zijn. Datgeen wat iedereen stiekem altijd zou willen bereiken, het lijkt zo ver weg terwijl het recht voor ons neus staat. Dit is precies het onrustige gevoel dat uit die achtergrond wil komen.

Mijn vraag aan jou is nu:

Herken je dit bij jezelf? Welke patronen lopen bij jou standaard door en kun je bij jezelf dit in kaart brengen? Welke kleine veranderingen ga je uitproberen zodat je zelf kunt ervaren of dat wat ik hier schrijf ook ergens op slaat? Valt het tegen om dit in kaart te brengen en wil je aan de slag? Neem hier contact op voor een gratis kennismaking!

Mijn ervaring:

De wekker staat elke ochtend op een andere tijd. Ook al scheelt het maar een minuut, ik sta nooit op dezelfde tijd op. Vaak word ik zelfs voor de wekker wakker. Alles wat ik daarna doe, is elke ochtend anders. Eerst tandenpoetsen, eerst bewegen, eerst douchen, eerst theedrinken. Ik sta elke ochtend bewust op en kies nieuwe variabelen om geen standaard routine te ontwikkelen. Zo blijf je scherp!

Welke route rijd je naar werk, huis of bestemmingen? Is het elke keer dezelfde? Pak dan vooral ook andere routes, ook als die andere route een paar minuten langer duurt. Het verrijkt je horizon enorm en wie weet wat of wie je tegenkomt.

Heb plezier aan uitproberen en fouten maken!

Lucas

Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

1 gedachte over “Wat wil maar niet lukken? Doorbreek patronen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *