Gezond met Plezier

Intermittent Fasting en spiermassa – Behoud van spieren tijdens het vasten.

Heb je ooit geworsteld met het behouden van je spiermassa tijdens het volgen van een intermittent fasting schema? Je bent niet alleen! Zoals veel fitnessliefhebbers, heb ik ook het probleem ondervonden van potentieel spierverlies tijdens periodes van vasten en ben ik op zoek gegaan naar oplossingen.

In deze blogpost deel ik mijn bevindingen over hoe je je spiermassa kunt behouden en zelfs vergroten tijdens intermittent fasting. Blijf lezen om erachter te komen hoe je vasten en spieropbouw succesvol kunt combineren!

Samenvatting

 • Tijdens intermittent fasting verlies je geen spieren, omdat je lichaam vet omzet in energie, niet spieren.
 • Het is belangrijk om genoeg eiwitten te eten en krachttraining te doen tijdens het vasten om spierverlies te voorkomen en zelfs spiermassa op te bouwen.
 • Intermitterend vasten kan de aanmaak van groeihormoon, verbeterde insulinegevoeligheid en verhoogde testosteronproductie stimuleren, wat gunstig is voor spiergroei en herstel.

Gratis kennismaking voor al je gezondheid vragen!

Effecten van intermittent fasting op spiermassa

Intermittent fasting heeft positieve effecten op het behoud van spiermassa tijdens het vasten.

Behoud van spiermassa tijdens het vasten

Tijdens het vasten verlies je geen spieren. Hoe kan dat? Je lichaam zet vet om in energie, niet spieren. Zo blijft je spiermassa gelijk. Je moet wel genoeg eiwitten eten en blijven bewegen.

Dit helpt je spieren sterk te houden. Zo kun je vet verliezen zonder spieren te verliezen. Het vasten heeft geen slecht effect op je spieren. Het is wel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Eet gezond en blijf actief.

Het belang van krachttraining tijdens het vasten

Het is belangrijk om krachttraining te doen tijdens het vasten omdat het helpt bij het behoud van spiermassa. Wanneer we vasten, kan ons lichaam spierweefsel gebruiken als energiebron, waardoor spierverlies kan optreden.

Door regelmatig krachttraining te doen, stimuleren we de spieren om sterker te worden en te groeien. Dit helpt niet alleen om spierverlies tijdens het vasten te voorkomen, maar kan ook de stofwisseling verhogen en bijdragen aan vetverbranding.

Daarom is het belangrijk om krachttraining op te nemen in ons trainingsprogramma, zelfs tijdens het vasten.

Voordelen van intermittent fasting voor spiergroei en -herstel

Groeihormoon wordt gestimuleerd tijdens intermittent fasting, wat kan bijdragen aan spiergroei en herstel.

– Insulinegevoeligheid verbetert tijdens het vasten, wat gunstig is voor spiergroei en herstel.

– De aanmaak van testosteron wordt verhoogd tijdens intermittent fasting, wat spiergroei kan bevorderen.

Stimulatie van groeihormoon

Tijdens intermittent fasting wordt het groeihormoon gestimuleerd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij spiergroei en -herstel. Door de langere periode van vasten wordt de afgifte van groeihormoon verhoogd, wat gunstig is voor het behoud en de opbouw van spiermassa.

Het groeihormoon helpt bij het repareren van beschadigde spiercellen en bevordert de eiwitsynthese, wat nodig is voor spiergroei. Dit betekent dat je zelfs tijdens het vasten je spieren kunt behouden en laten groeien.

Verbeterde insulinegevoeligheid

Tijdens intermittent fasting kan het vasten en de beperkte inname van koolhydraten zorgen voor een verbeterde insulinegevoeligheid. Dit betekent dat je lichaam beter in staat is om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Het gebrek aan constante blootstelling aan glucose zorgt ervoor dat je lichaam efficiënter kan omgaan met insuline. Dit kan gunstig zijn voor mensen die willen afvallen of die gevoelig zijn voor insulineresistentie.

Door je insulinegevoeligheid te verbeteren, kun je niet alleen betere bloedsuikercontrole hebben, maar ook het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2 verminderen.

Verhoogde aanmaak van testosteron

Tijdens intermittent fasting kan er een verhoogde aanmaak van testosteron plaatsvinden. Testosteron is een hormoon dat belangrijk is voor de spieropbouw en het behoud van spiermassa.

Door het vasten wordt het lichaam blootgesteld aan een vorm van stress, waardoor het natuurlijke hormoonresponsmechanisme wordt geactiveerd. Dit kan leiden tot een tijdelijke toename van testosteron in het lichaam.

Een hoger testosteronniveau kan helpen bij het behouden en opbouwen van spiermassa, waardoor je sterker kunt worden tijdens het vasten.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat de verhoogde aanmaak van testosteron niet de enige factor is die bijdraagt aan spiergroei. Andere factoren, zoals voeding, training en rust, spelen ook een belangrijke rol.

Tips voor het behoud van spieren tijdens het vasten

– Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om spierafbraak te voorkomen.

– Indien nodig kun je voedingssupplementen gebruiken om aan je eiwitbehoeften te voldoen.

– Pas je trainingsroutine aan aan het vasten, bijvoorbeeld door vastenperiodes en trainingsperiodes op elkaar af te stemmen.

Zorg voor voldoende eiwitinname

Zorg ervoor dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt tijdens het vasten. Dit kan helpen om je spieren te behouden.

 • Voeg eiwitrijke voedingsmiddelen toe aan je maaltijden, zoals kip, vis, eieren en peulvruchten.
 • Maak gebruik van plantaardige eiwitshakes of – supplementen als aanvulling op je dieet.
 • Verdeel je eiwitinname gelijkmatig over de dag om de spiereiwitsynthese te stimuleren.

Maak gebruik van voedingssupplementen indien nodig

Als je dat wilt, kun je voedingssupplementen gebruiken tijdens het vasten. Hier zijn enkele opties:

 • Eiwitshakes: Ze kunnen helpen om voldoende eiwitten binnen te krijgen, vooral als je moeite hebt om genoeg eiwitten uit voedselbronnen te halen. Persoonlijk ga ik voor een plantaardige eiwitshake van Orangefit of Mattisson.
 • Creatine: Het kan helpen bij de opbouw van spiermassa en kracht, zelfs tijdens het vasten.
 • Multivitaminen: Ze zorgen ervoor dat je alle essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt, omdat sommige voedingsstoffen minder beschikbaar kunnen zijn tijdens het vasten.

Pas je trainingsroutine aan aan het vasten

Als je vast, is het belangrijk om je trainingsroutine aan te passen. Hier zijn een paar tips:

 • Plan je trainingen rondom je vastenperiode. Train bijvoorbeeld vlak voor of na het moment waarop je weer mag eten.
 • Let op hoe je lichaam reageert tijdens het vasten. Als je merkt dat je minder energie hebt, pas dan de intensiteit van je training aan.
 • Geef je lichaam voldoende rust en hersteltijd tussen de trainingssessies door.
 • Zorg voor een goede hydratatie. Drink voldoende water tijdens en na de training.
 • Luister naar je lichaam. Als je merkt dat het te zwaar is om intensief te trainen tijdens het vasten, doe dan een rustige activiteit zoals wandelen of yoga.

Conclusie: Intermittent fasting is mogelijk zonder spierverlies

Na het onderzoeken van de effecten van intermittent fasting op spiermassa, kunnen we concluderen dat het mogelijk is om spieren te behouden tijdens het vasten. Het belangrijkste is om krachttraining te blijven doen en voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Met de juiste aanpassingen kan intermittent fasting een effectieve manier zijn om vet te verliezen zonder spierverlies. Ondersteuning nodig? Plan dan hieronder een losse sessie in.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe behoud ik mijn spieren tijdens het vasten?

Om je spieren te behouden tijdens het vasten is het belangrijk om voldoende eiwitten te consumeren en regelmatig krachttraining te doen.

2. Kan intermittent fasting leiden tot spierverlies?

Nee, intermittent fasting leidt over het algemeen niet tot spierverlies, mits je voldoende eiwitten binnenkrijgt en regelmatig aan krachttraining doet.

3. Moet ik supplementen nemen tijdens intermittent fasting om mijn spieren te behouden?

Het is niet noodzakelijk om supplementen te nemen tijdens intermittent fasting om je spieren te behouden. Een evenwichtige voeding met voldoende eiwitten is meestal voldoende.

4. Kan ik mijn spiermassa vergroten terwijl ik intermittent fasting doe?

Ja, het is mogelijk om je spiermassa te vergroten terwijl je intermittent fasting doet, mits je een goede voeding hebt, voldoende eiwitten binnenkrijgt en regelmatig krachttraining doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *