Gezond met Plezier

Over je coach

‘Gezond met plezier’ is bedoeld om jou te helpen gewoontepatronen te ontwikkelen die voor jou werken, én waar je plezier aan beleeft. Toen ik begon met sporten deed ik dit puur om sterker te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen. Ondertussen jaren verder heb ik geleerd dat er veel meer mogelijk is. Dat meer is plezier beleven aan het sporten en een andere routines te ontwikkelen. Gewoontes waar je vrolijk van wordt, kun je je leven lang volhouden.

Hoe wordt je energie coach?
Laten we even teruggaan in de tijd. Toen ik een jaar of 18 was woonde ik met mijn broer Mike bij onze moeder. Die kookte voor ons – wat we erg konden waarderen, maar er werd weinig aandacht aan besteed. Elke week stonden dezelfde maaltijden op het programma: spaghetti op woensdag, donderdag wat halen…. Ze had het veel te druk en miste de interesse om zich in recepten te verdiepen en dan ook nog de keuken in te duiken. Samen met mijn broer begon ik in deze periode steeds meer te sporten. Dat ging samen met veel eten omdat we er graag goed uit wilden zien en aan de magere kant waren. We begonnen om zelf te koken. Natuurlijk ging dit met ups en downs, stapels afwas en door aangebrande groenten soms niet echt spetterende maaltijden.

Op een dag gingen we varen met onze oom. Hij zag ons de hele dag door van alles eten en vroeg waarom we dat deden. Ik vertelde hem ons plan om mooi gespierde lichamen te ontwikkelen en hij moest een beetje lachen. Hij had al gemerkt dat ik me niet fit voelde, de hele dag honger had met veel energiedipjes. Mijn energieniveau was als een soort achtbaan, met een absolute vrije val vlak voor het avondeten. Toen hij uitgelachen was gaf oompje tips om eens in te duiken, boeken over de rol van koolhydraten in voeding, gezonde vetten en proteïne. Dat was het moment dat ik begon te begrijpen dat ik, om me echt lekker te voelen, mijn lichaam terug moest brengen in de toestand waar het voor is bedoeld. It was time for change, and power!

Voor mijn opleiding ‘International Business and Languages’ mocht ik een semester in Finland studeren. Ik kwam daar terecht in een oase van rust, waarin ik lekker veel kookte, voedingsplannen zoals ‘intermittent fasting’ uitprobeerde en van alles op het gebied van gezond ging testen. Een experiment was om in de ochtend op een lege maag te sporten, 4 á 5 keer per week. Bij alles probeerde ik goed naar mijn lichaam te luisteren en te voelen wat goed was. Als student had ik weinig geld en Finland is erg duur, dus alles moest met een minimaal budget.

Tijdens deze maanden deelde ik een kamer met een jongen uit Zuid-Korea in een complex met meer dan honderd studenten. Niemand had een idee over gezonde voeding of vroeg zich af waarom ze in slaap vielen tijdens colleges. Ik stond perplex. Terwijl ik in bloedvorm was, geen energiedips meer had en me mega positief voelde, hadden zij geen van allen een idee hoe het ook anders kon. Hier ontstond het idee om mij hiervoor in te gaan zetten.

De opleiding heb ik uiteindelijk met een stage bij Volkswagen in Duitsland afgerond waar ik tijdens de lunch aan tafel zat met 15 studenten die me in het begin raar aangekeken. Die Nederlander met zijn trommeltje met groenten en van alles en nog wat. Je raad het al: allemaal geen idee wat nu gezond is, en al helemaal niet dat dit ook daadwerkelijk lekker kan zijn. Na wat te laten proeven en uit te leggen kwamen er steeds meer mensen met een trommeltje, adviseerde ik over levensstijl veranderingen en kwamen ze mee buiten sporten. Kleine veranderingen, maar met veel impact, want voor velen was dit een eyeopener, waardoor ze lekkerder in hun vel kwamen te zitten, fitter werden en een gezond gewicht bereikten.

In Frankfurt in Duitsland kreeg ik een kantoorbaan, en begon ik steeds meer te ontdekken wat ik nu echt wil doen, waar ik energie van krijg. Ik was veel in het buitenland om kennis te maken met andere culturen en nieuwe smaken te ontdekken. Het adviseren van mensen om me heen over het leren kennen van hun lichaam en hun eigen gezonde levensstijl ging intussen gewoon door. Je raad het al: die kantoorbaan was het niet voor mij. Ik nam afscheid van het kantoor en ging me nog serieuzer verdiepen in voeding, beweging, kruiden, hoe mensen keuzes maken en gewoontes ontwikkelen in hun leven.

Nu coach ik mensen, jong en oud, om hun energie weer terug te vinden en een passende gezondere leefstijl te vormen. Energie is tenslotte de basisvoorwaarde om te kunnen doen wat jij leuk of belangrijk vindt. Heb je klachten of loop je compleet vast met het uitproberen van alles wat “gezond” is? Lees hier meer over mijn specialisaties of neem hier contact met mij op.