Gezond met Plezier

Sporten: overal en altijd kunnen trainen

Waarom wil je dit artikel lezen?

Als je niet afhankelijk wilt zijn van de sportschool, overal wilt kunnen sporten, je lichaam voor de lange termijn een plezier wilt doen, mega sterk wilt worden en lekker wilt trainen dan kun je na het lezen van dit artikel aan de slag. Ik ga je verklappen wat ik de afgelopen jaren heb geleerd en hoe dumbels werden omgewisseld voor de frisse buitenlucht.

Hoe ben ik begonnen met sporten?

Zoals bij velen is het voor mij begonnen met het waar willen maken van het fysieke plaatje. Dat wanneer je in de spiegel kijkt een groot afgetraind lichaam ziet. Ik was toen een jaar of 17, een dun mannetje die graag meer spiermassa wilde hebben. Toen had ik nog geen idee dat je met sporten je juist mentaal kunt ontwikkelen en dat dit mentale aspect een groot effect heeft op je resultaten.

De eerste jaren stond ik nog in de sportschool, eerst op vaste apparaten te rammen om daarna met losse gewichten en compound oefeningen aan de slag te gaan. Tot het punt dat ik filmpjes over calisthenics van Chris Heria ben tegengekomen en dit er cool uit zag. Chris is afgetraind op een voor mij gezondere uitziende manier dan alleen die overdreven pomp. Het ging hier om echte kracht die je ook in je dagelijkse leven kunt toepassen. Zowel fysiek als mentaal. Dit deed wat in mij waardoor de al aanwezige prikkel om het anders te doen in actie over ging. Ik wilde gezond en sterk zijn.

Hoe begin je dan met een handstand en hoe kom je tot je eerste pull-up. Het klinkt misschien ergens niet zo zwaar als met 100kg te bench pressen of deadliften. Het is echter in realiteit echt een uitdaging om rondjes pull-ups te gaan doen. Om mij hierin te ontwikkelen ben ik begonnen met schema’s van een personal coach van de sportschool. Mij hielp het enorm dat ik dit samen met mijn broer deed, zo konden we elkaar deze nieuwe manier van trainingen aanleren.

Na de schema’s zijn we in de app van Chris gedoken en werden we pas echt goed uitgedaagd. Het beviel erg goed want de bewegingen maken je bewust van je lichaam en je hebt veel meer focus op de spieren die je gebruikt (vaak je hele lichaam) en de correcte vorm. Dit in vergelijking met hoe meer gewicht of hoe meer herhalingen hoe beter.

Hoe ging het dan verder:

Begin van me twintigste levensjaar mocht ik voor de opleiding IBL op Avans naar het buitenland, eerst voor een minor in Finland en daarna naar Wolfsburg om af te studeren. In Finland vond ik een cross-fit/calisthenics gym waar ik voor het eerst veel begon te trainen en me kracht heb voelen groeien. Het uitdagende hier was de buiten temperatuur die in de winter periode rustig rond de -20 ligt. Toen was ik nog een groentje als het op buiten trainen aankwam en trainde ik voornamelijk in de hal binnen.

dav

In Wolfsburg stond aan een meer een nieuw calisthenics park waar men kon trainen. Hier begon het echte buiten trainen voor mij omdat ik geen trek meer had om aan een abonnement vast te zitten terwijl ik alles in dit park kon doen. Het bijzondere van de parkjes is, in vergelijking met de sportschool, dat de mensen er onwijs vriendelijk zijn. Iedereen die er komt heeft een zelfde soort kijk op sport en een voorkeur om buiten te zijn. Zo kun je er alleen trainen of mensen ontmoeten om samen mee te trainen. Hier ben ik bevriend geraakt met Steven, die daar een eigen outdoor gym heeft en het hele jaar door buiten mensen aan turnringen traint.

Hij introduceerde mij aan het inzetten van turnringen en leerde me nieuwe oefeningen. In het begin vond ik het allemaal aan de stangen wel prima, maar ik merkte snel dat die ringen, behalve warmere handen in de winter, nog veel meer voordelen hebben.

Een calisthenics park om te trainen kun je altijd via dit platform vinden:

https://calisthenics-parks.com/

Welke verschillen heb ik gemerkt mentaal en fysiek?

Kracht is het omvattende woord. Fysiek komt er elk jaar iets aan spiermassa bij maar daar ligt niet meer de focus op. Het doel is tenslotte dat als ik een keer een tijd niet train dat niet alles gaat hangen of weer verdwijnt. Echte spieren en echte kracht is mij veel meer waard. Dit gaat natuurlijk hand in hand met een passende leefstijl en de juiste voeding. Daarover in deze blog meer.

Mentaal is er een hoop veranderd en daarop leg ik graag nog meer de aandacht. Ik heb nu echt lol aan het sporten en betrap me nog steeds op een lachje als ik een oefening even verprutst of juist kei goed op de spanning kan vasthouden. Sporten is een avontuur geworden waarin ik elke dag weer een nieuwe kleine reis kan maken. Mijn bewustzijn is hierin ook vergroot en ik heb nog beter leren luisteren naar mijn lichaam. Door met je lichaam te trainen, ontwikkel je ook de band tussen jou en je lijf om nog beter te voelen wat het nodig heeft.

Het gaat nu ook niet meer om meer gewicht te heffen maar om meer spierspanning en uitdagende nieuwe oefeningen. En wat gebeurd er als je alle oefeningen kan en het spel hebt uitgespeeld? Nou dat is simpel, dan krijg je een medaille en kun je alsnog de spierspanning blijven verhogen en jezelf verder blijven ontwikkelen. Het spel is nooit uitgespeeld, het enige waarvan het afhangt is of jij lui wordt of je sportbroekje aantrekt en jezelf wilt blijven verbeteren.

Wat zijn de voordelen van met lichaamsgewicht sporten in de buitenlucht?

Een klein rijtje om een aantal voordelen op te sommen die ik heb mogen ervaren:

  • Je versterkt natuurlijk je immuunsysteem doordat je meer buiten bent en flexibeler met de seizoenen mee beweegt. Zo ben je minder gevoelig voor griepjes.
  • Sneller aanpassen aan het klimaat- wisselende seizoen.
  • Je longen krijgen frisse zuurstof – brandstof voor je spieren.
  • Je kunt overal waar je maar wilt en wanneer je maar wilt trainen.
  • Door te trainen op een oefening en balans, pak je veel meer spieren dan met gewichten.
  • Je blijft flexibeler om de simpele reden dat je niks vastzet met een oefening en geen korte spieren traint.
  • Je traint op kracht, brute kracht door complete oefeningen en daarmee ontstaat een fysiek dat gelijkmatig is – geen Popeye armen met een kleine borst – er is evenwicht.

Vaak komt dan de vraag maar hoe kun je met lichaamsgewicht benen trainen? Ken je pistol squats? En waarom wil je gigantische benen? Die hebben voer nodig voor onderhoud en zitten je meer in de weg op de lange termijn dan je nu kunt voorstellen. Hiervoor geldt ook, focus ligt meer op krachtige benen die je kunnen dragen zodat je straks op je 80e nog gewoon alles kunt doen, kunt bukken, squatten en je vrij kunt bewegen. Focus op de lange termijn en niet op de korte.

En nu?

Je hebt in deze blog mijn ontwikkeling kunnen lezen op het gebied van sporten. Deze begon in de sportschool waar jij misschien ook al bent begonnen of wilt beginnen. Voor mij is het duidelijk, buiten trainen heeft enorm veel voordelen die een sportschool niet kan bieden. Het trainen in de open lucht met turnringen geeft enorm veel vrijheid. Overval waar ik ben kan ik sporten door de ringen op te hangen en een workout te starten. Dit zal mijn basis zijn als het gaat om sport.

Wil je graag starten met buiten trainen? Voor oefeningen verwijs ik je graag naar deze mannen:

https://www.youtube.com/@OFFICIALTHENXSTUDIOS

https://www.youtube.com/@calimove

Wil je persoonlijke begeleiding? Neem contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *