Gezond met Plezier

Wat je wilt weten over voeding en sporten

Er bestaan ondertussen een reeks van schema’s en adviezen over wat je nu het beste voor en na het sporten kunt eten. Het is afhankelijk van jouw doel, maar voeding probeer je ruim anderhalf uur voor je training binnen te hebben.

Het eten verteren is ook iets wat energie kost en waar je lichaam de tijd voor mag krijgen. Als je tijdens de vertering gaat trainen onderbreek je dit proces. Ook heb je kans dat je steken krijgt of dat er een hapje nog is terug naar boven komt om herkauwd te worden.

Als je al aan Intuition Fasting doet, zul je merken dat je na het sporten tijdens het vasten niet gelijk erna trek hebt. Het kan makkelijk een uur duren, voordat je zin begint te krijgen om iets te gaan eten. Luister dan ook naar je lichaam en stop je niet meteen weer vol met van alles.

Wat te eten na het sporten

Als eerste voeding voor na het sporten neem ik zelf water met plantaardige proteïne poeder van Orangefit of Mattisson met toegevoegd nog vloeibare magnesium. Vaak eet ik tijdens het drinken een stuk fruit zoals een banaan om de opname van de shake te verbeteren. Dan een half uur tot een uur hierna begin ik pas met het eten van mijn eerste maaltijd.

Het komt dus ook voor dat ik in de ochtend rond 7-8 uur ga sporten en pas rond 12 uur ga eten, de shake verplaatst ik dan dus ook. Zulke ochtendsessies heb ik vaak in de lente en zomer. Hierdoor kom ik in een (super) vibe, vol energie en motivatie om een productieve werkdag tegemoet te gaan.

Wel wil ik je verklappen dat ik tijdens het sporten nooit tot het absolute gaatje ga en echt train om mijn doelen te behalen. Zo krijg ik van de sessies power in plaats van dat ze mij energie kosten.

Lees meer over hoe je kunt beginnen met sporten tijdens het vasten (klik hier).

Een basis voor de maaltijden

Wat het eten betreft heeft elke maaltijd een goede bron van proteïne, groenten, langzaam verteerbare koolhydraten en gezonde vetten nodig. Standaard vormen groenten de basis van mijn maaltijden en vullen deze meer dan de helft van het bord. Vaak voeg ik als tweede maaltijd of extraatje bij de lunch nog een havermout mix met plantaardige melk, bessen, cacao, noten (max. een handje per dag) en zaden toe.

Dit zijn een aantal voorbeelden van mijn proteïne bronnen: veel groenten, zelf geweekte peulvruchten, (rijst) tempeh, quinoa, schapen kwark, vis (vers of makreel/zalm), pannenkoeken van lupine + boekweit meel en met mate biologisch vlees/kip.

Een gouden tip is om gluten en lactose zo veel mogelijk te vermijden. De gluten en lactose kunnen door veel mensen niet goed verteerd worden – je zit snel vol en hebt minder ruimte over om groenten te eten. Bij lactose komt er nog eens bij dat het de slijmaanmaak bevordert. Hierdoor kun je ervaren dat je minder zuurstof hebt tijdens het trainen.

Als je meer wilt weten over gluten – lactose kan ik dit e-book aanbevelen. Ben je benieuwd wat er gebeurt als je gluten en lactose is laat staan? Het doet geen kwaad om dit een week uit te proberen en het verschil te gaan merken!

Ideale gewicht bereiken

Een goed voedingspatroon is hoe dan ook de basis om je ideale gewicht te bereiken. Daarvoor is het belangrijk om tijdens het sporten energierijke voeding te eten, voor een goed herstel maar vooral om fit en energiek te leven. Bekijk hier het E-book Energierijke voeding om zelf alvast aan de slag te gaan.

Wil je liever begeleid worden? Plan hier een afspraak in voor een gratis kennismaking!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *